Det kan koste dig dyrt, hvis du bruger kopier af tekster, fotos, malerier eller tegninger fra internettet uden at have fået lov til det.

Tekster og enhver form for billeder er omfattet af ophavsretsloven på samme måde, som hvis de bliver brugt på papir. Det betyder, at du altid skal have tilladelse til at bruge tekster og billeder. Tilladelsen skal du have af ham eller hende, der har ophavsretten. Det vil typisk sige, den person der har skrevet, fotograferet, tegnet eller malet, det som du gerne vil bruge.

Du må heller ikke hugge fra udenlandske websites

I andre lande gælder ophavsretten eller copyrighten også. Så selv om du hugger et foto fra en kinesisk, russisk eller australsk hjemmeside, risikerer du, at det bliver opdaget. Resultater er sandsynligvis, at du får tilsendt et krav om at betale erstatning for brugen af fotoet og en godtgørelse for krænkelse af ophavsretten. I Danmark behøver man ikke skrive på sine værker, at der er copyright på dem. Men det skal man ofte i andre lande.

Stjæl aldrig tekster eller billeder på nettet - det er ulovligt

Du får ikke en advarsel først

Alt for mange aner ikke, at det er forbudt at kopiere andres værker. Især fotos bliver hugget og brugt ulovligt mange steder. Risikoen er, at der en dag dumper et krav ind ad døren på 5.000 kroner eller mere for ulovlig brug af for eksempel en krænket fotografs foto. Den krænkede skal bevise, at hans eller hendes billede eller tekst er blevet misbrugt. For eksempel ved at tage et screen-dump af hjemmesiden. Men det er lige meget, hvor længe billedet har været brugt af dig. Det spiller heller ikke nogen rolle, hvor stort fotografiet er. Den krænkede behøver ikke at advare dig, før du får et krav. Og det eneste, du kan gøre, er, at sige undskyld og betale regningen. I nogle tilfælde kan du forhandle prisen ned, men du slipper ikke uden at betale et eller andet beløb. For har du brugt billeder eller tekst uden at få tilladelse, så har du krænket ophavsretten, og det er ulovligt.

Stjæl aldrig tekster eller billeder fra nettet

Du bliver sikkert opdaget før eller siden

Risikoen for at blive opdaget er stor. I dag er det nemt af google efter både billeder og tekst for at finde ud af, om andre har hugget ens værker. Og det er der mange især fotografer og tegnere der gør. Læs mere hos firmaet ULOVLIG KOPIERING. Firmaet har specialiseret sig i at hjælpe fotografer og andre med at få erstatning og godtgørelse, hvis de har fået krænket deres ophavsret. Morale: Tag selv dine billeder, betal for dem eller find dem i en af de mange gratis fotobureauer, der findes i dag. Sådan finder du gratis billeder Fotos og illustration er fra Pixabay